Vanuit een holistische kijk op het herstellen van hormonale disbalans wordt de focus vooral gelegd op het in evenwicht brengen van voeding, stressreductie en leefstijl. Hormonen spelen een cruciale rol in veel lichaamsprocessen. Zonder hormonen zouden we niet kunnen leven. Wanneer hormonen in juiste balans zijn zal je haast niks van ze merken. Totdat ze uit balans raken waardoor processen niet goed gaan. Hormonale disbalansen kunnen leiden tot klachten zoals vermoeidheid, gewichtstoename, stemmingswisselingen en zelfs chronische aandoeningen zoals endometriose. Voeding is in mijn optiek de basis als het gaat om hormonen in balans te brengen. De synergie tussen hormonen en voeding is de sleutel tot een beter welzijn.
Daarnaast is het waardevol om je bewust te zijn van de klachten zoals hierboven. Een hormonale disbalans herkennen is de eerste stap die je zet om tot een oplossing te komen. Lees hier meer over op deze pagina.
Voeding met veel suiker en bewerkte stoffen, zoals geraffineerde koolhydraten en industriële (trans) vetten, kan het lichaam ernstige schade toebrengen. Deze voedingsmiddelen verhogen ontstekingen, verstoren de bloedsuikerspiegel en belasten organen zoals de lever, die essentieel is voor het reguleren van hormonen. Bij hormonale schommelingen en oestrogeendominantie is het verstandig om hier alert op te zijn. Om endometriose of bijvoorbeeld PMS te herstellen wil je oestrogeen dominantie beperken. Bewerkte voedingsmiddelen verhogen daarnaast stress in het lichaam, wat de aanmaak van cortisol stimuleert en de balans van hormonen zoals progesteron en oestrogeen verstoort.
Een hoog stressniveau kan je darmflora flink in de war brengen. Je darmen zitten vol met goede bacteriën, maar als die balans verstoord raakt, wordt het lastiger om belangrijke voedingsstoffen op te nemen. En dat merk je aan je gezondheid! Een veelvoorkomend gevolg hiervan is een overgroei van Candida, een gist die normaal gesproken geen kwaad kan, maar door stress en ongezonde voeding de boel flink kan verstoren. Dit kan leiden tot vervelende klachten zoals spijsverteringsproblemen, vermoeidheid en een hormonale disbalans.
Om hormonale disbalans aan te pakken, is het essentieel om je voedingspatroon grondig onder de loep te nemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:
Een tekort aan progesteron kan leiden tot symptomen zoals PMS, onregelmatige menstruatiecycli en stemmingswisselingen. Om de aanmaak van progesteron op natuurlijke wijze te ondersteunen, kun je de volgende voedingsmiddelen opnemen:
In mijn blog ‘Fyto-oestrogenen en xeno-oestrogenen: hoe zit dit?’ lees je hier meer over.
Door een holistische benadering, waarin voeding, stressreductie en levensstijl centraal staan, kun je hormonale disbalansen aanpakken en herstellen. Twijfel je over de aanpak? Begrijpelijk, een leefstijlaanpassing is voor iedereen persoonlijk. Een begeleidend traject met een maatwerk oplossing kan je hierbij helpen. Check het hier.
Vanuit mijn eigen ervaringen weet ik waar vrouwen met hormonale disbalansen doorheen gaan. Ik wil niets liever dat deze vrouwen zich gehoord voelen, gezien voelen en de kracht voelen om zichzelf te transformeren naar hormonale balans. Als opgeleide hormoon- en leefstijlspecialist ben ik er om jou te empoweren, te begeleiden en te ondersteunen tijdens jouw transformatie naar een stevig fundament voor jouw gezondheid. Check mijn 1 op 1 trajecten voor diepgaande, duurzame begeleiding naar hormonale balans en welzijn.