Ik was altijd iemand die een zwak had voor suiker, totdat ik ontdekte hoe mijn suikerconsumptie mijn endometriose beïnvloedde.
Mijn zoete cravings – koekjes, snoep en ijs – leken altijd comfortabel. Totdat ik besefte dat het meer was dan een onschuldige verwennerij. Het blijft een feit dat het een verslavende stof is, die mijn klachten verergeren en mijn worsteling met endometriose nog groter maakt. Suiker eten zorgt voor insulineresistentie en voedt het oestrogeen gehalte wat uiteindelijk de endometriose kan verergeren.
Maar waarom heeft suiker dan zo’n invloed?
Insuline, dat slimme hormoontje (boodschapper) dat helpt om de suiker uit je bloed naar je cellen te brengen, waar het als energie wordt gebruikt. Denk aan insuline als een soort sleutel die de deuren van je cellen opent, zodat suiker naar binnen kan. Als je eet, vooral zoete of koolhydraatrijke dingen, maakt je lichaam insuline aan om al die suiker netjes op te ruimen.
Maar soms, vooral als suiker te vaak op het menu staat, raken je lichaamscellen een beetje verveeld van al die insulinesleutels. Ze beginnen minder goed te luisteren. Dat heet insulineresistentie. Het is alsof je cellen zeggen: “Pff, jij weer?” en niet meer zo makkelijk open gaan. Je lichaam moet dan extra hard werken en nog meer insuline aanmaken om de suiker in je bloed op peil te houden.
Insulineresistentie treedt dus op wanneer onze lichaamscellen verveeld zijn en minder gevoelig worden voor insuline. Het hormoon is er om onze bloedsuikerspiegel te reguleren. Maar door vermoeidheid wordt het reguleren steeds moeilijker.
Suiker is bij deze dé vijand van ontstekingen. Het is ongewenste voeding voor ongenodigde gasten zoals Candida (schimmel) in je darmen. Candida is een doodnormale gist die van nature voorkomt in de darmen. Maar als deze zich ongecontroleerd vermenigvuldigd dan is het een probleem. Wanneer we ons overgeven aan suikerrijke lekkernijen, rollen we als het ware de rode loper uit voor Candida en soortgelijke boosdoeners. Ze richten chaos aan en dit feestje resulteert uiteindelijk in ontstekingen. En juist dit wil je voorkomen!
Het is een beetje alsof suiker de brandstof is voor een vuur dat we liever niet willen aanwakkeren. Beperk je suikerinname. Alleen dan ontnemen we deze ongewenste gasten hun voornaamste voedingsbron. Hierdoor kunnen we ontstekingen verminderen. Dit is niet alleen cruciaal voor het beheersen van endometriose en de pijnlijke symptomen, maar ook voor het behoud van een algeheel gezonde balans in ons lichaam. Uit onderzoek blijkt dat deze verhoogde ontstekingen verdere groei van endometriumcellen kan veroorzaken. Ditzelfde kan leiden tot hormonale onevenwichtigheden. Het kan leiden tot hoge insulinespiegels en uiteindelijk tot insulineresistentie en verhoogde oestrogeenspiegel. Deze verhoogde oestrogeenspiegel kan vervolgens de groei van endometriumcellen bevorderen.
Suiker is niet alleen een brandstof voor ontstekingen; het beïnvloedt ook direct de hormoonbalans. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (GI), zoals bewerkte suikers, kunnen insulinepieken veroorzaken. Zij stimuleren op hun beurt de productie van oestrogeen. Oestrogeen is bekend om endometriose te verergeren. Het verminderen van suikerinname kan daarom een positief effect hebben op de beheersing van endometriosesymptomen.
Door slimme keuzes te maken in wat we eten en met een scherp oog te kijken naar het vermijden van suiker. Kunnen we een voedingspatroon omarmen dat ons lichaam in balans brengt en insulineresistentie een halt toeroept. Dit is niet alleen een stap in de goede richting voor ons welzijn, maar een krachtige strategie in onze holistische aanpak tegen endometriose. Het gaat hier niet enkel om het verminderen van symptomen, maar om het voeden van ons lichaam op een manier die onze algehele gezondheid ten goede komt. Want juist dat hebben we nodig!
Het kiezen voor een eetpatroon rijk aan voedingsstoffen, met veel verse groenten, gezonde vetten en eiwitten, helpt ons niet alleen om insulineresistentie te vermijden, maar versterkt ook ons immuunsysteem, vermindert ontstekingen en ondersteunt onze hormonale gezondheid. Dit alles draagt bij aan een fundament waarop we kunnen bouwen aan een gezonder leven, ondanks de uitdagingen die endometriose met zich meebrengt.