De 8 stappen voor het verlagen van cortisol

8 stappen voor het verlagen van cortisol 

Cortisol, ook wel bekend als het “stresshormoon”, wordt geproduceerd door de bijnieren. Dit zijn kleine klieren die als een soort mini-superhelden bovenop je nieren liggen. Dit hormoon is van groot belang voor verschillende lichaamsfuncties, maar vooral wanneer je onder druk staat. Of dat nu komt door een deadline op je werk, een spannende presentatie, of een fysieke uitdaging zoals sporten. Cortisol helpt je lichaam om te reageren op stress, door je een energieboost te geven en je in een “vecht-of-vlucht”-modus te zetten. Klinkt handig, toch? Maar zoals met alles: te veel van het goede is niet altijd goed. Voor sommigen is het daarom nodig om de cortisol te verlagen.

Wat doet cortisol eigenlijk?

Cortisol heeft meerdere petten op, dus laten we ze even op een rijtje zetten:

  1. Stressbeheerder: Wanneer je lichaam stress ervaart, zorgt cortisol ervoor dat er snel energie (suiker) vrij komt, zodat je lichaam klaar is om actie te ondernemen. Je bent scherp, alert en klaar om te presteren.
  2. Energiebeheerder: Cortisol reguleert je stofwisseling en helpt bij het afbreken van vetten, eiwitten en koolhydraten. Dit zorgt ervoor dat je de juiste hoeveelheid energie hebt, vooral tijdens stressvolle situaties of wanneer je niet gegeten hebt.
  3. Immuunsysteembeïnvloeder: Heb je weleens gehoord dat chronische stress je ziek kan maken? Dat komt door cortisol. Hoewel het ontstekingen kan verminderen, kan te veel cortisol het immuunsysteem onderdrukken, waardoor je vatbaarder bent voor ziekten.
  4. Bloeddrukregulator: Cortisol helpt je bloeddruk te regelen, wat ervoor zorgt dat je hart en bloedvaten goed blijven functioneren, vooral in stressvolle momenten.
  5. Slaapregisseur: Dit hormoon werkt nauw samen met je circadiaanse ritme (je biologische klok). In de ochtend heb je een piek in cortisol, zodat je fris en fruitig de dag kunt beginnen. Gedurende de dag neemt het langzaam af, zodat je lichaam zich kan voorbereiden op rust.

Geweldig toch hoe dit hormoon vóór je werkt?

wat doet cortisol eigenlijk?

Te veel cortisol: Wanneer je stresshormoon in overdrive gaat

Nu begrijp je waarschijnlijk dat cortisol belangrijk is, maar zoals alles in het leven, is balans de sleutel. Wanneer je cortisol te hoog blijft door chronische stress, kan het je tegenwerken. Dit zijn veelvoorkomende symptomen van te veel cortisol:

  • Gewichtstoename: Vooral rond je buik (niemand zit te wachten op die cortisol-buik)
  • Slaapproblemen: Je kunt maar niet in slaap komen of wordt vaak wakker.
  • Verhoogde bloeddruk en kans op hart- en vaatziekten
  • Verminderde weerstand, waardoor je vaker ziek bent
  • Mentale effecten: Zoals angst, stemmingswisselingen en depressie

De bijnieren: de producenten van cortisol

Laten we even inzoomen op die bijnieren. Deze kleine klieren bovenop je nieren doen meer dan alleen maar cortisol produceren. Ze maken ook andere hormonen aan, zoals adrenaline (nog zo’n stressrespons-hormoon) en aldosteron (dat de zout- en vochtbalans reguleert). De bijnieren werken via een soort stresscentrale in je hersenen, de HPA-as (hypothalamus-pituitary-adrenal as). Als jij stress ervaart, gaat er een signaal naar de hypothalamus, die vervolgens de hypofyse inschakelt om een seintje te geven aan je bijnieren: “Geef die cortisolboost maar!”

Bijnieruitputting als gevolg van te hoog cortisol

Vanuit de alternatieve geneeswijze kijken we naar een bijnieruitputting, wat zou betekenen dat je bijnieren overwerkt raken en weinig tot geen cortisol meer kunnen produceren. Hier zijn de meningen over verdeelt. De medische wetenschap erkent dit niet als een echte diagnose, maar wél dat langdurige stress je cortisolproductie kan verstoren en schadelijk kan zijn. Wat de reguliere zorg wetenschappelijk heeft bevestigd is de Ziekte van Addison, waarbij de bijnieren niet genoeg cortisol kunnen aanmaken. 

De 8 Stappen om cortisol te verlagen

Nu we weten wat cortisol doet en waarom te veel ervan niet goed is, kunnen we kijken naar hoe je het op een natuurlijke manier onder controle kunt houden. Geen medicijnen of ingewikkelde diëten – gewoon praktische, holistische stappen die je elke dag kunt toepassen:

Stap 1: Stressmanagement: Adem in, Adem uit

Het klinkt simpel, maar dat is het niet voor iedereen. Rust en ontspanning opzoeken is voor velen nog een onbereikbare missie. Toch is het nodig om een cortisol disbalans op te lossen. Ik heb een aparte blog geschreven ‘Stress en de impact op hormonen’ waarin uitgebreid staat beschreven welke effecten stress hebben op je lichaam en hormonen. Met onderstaande tools maak je de eerste stap om cortisol te verlagen en stress te verminderen:

  • Meditatie: Door elke dag een paar minuten te mediteren, kalmeer je je zenuwstelsel en geef je je lichaam de kans om cortisol te verlagen.
  • Mindfulness: Probeer in het moment te blijven. Niet piekeren over morgen of gisteren, maar je concentreren op het hier en nu. Dat kan je cortisolwaarden aanzienlijk verlagen.
  • Ademhalingsoefeningen: De 4-7-8 ademhalingstechniek kan direct je stressreactie verminderen en je cortisol onder controle houden.

Stap 2: Beweging: Rustig aan, stap voor stap

Vaak zoeken we een vluchtroute om te ontsnappen uit de hectische wereld. Dit doen we door (over)actief te gaan sporten. Lekker bezig! Máár… Tijdens duursport, hevige krachttraining of cardio, vraagt je lichaam ook om cortisol te verhogen. 

  • Matige beweging: Wandelen, yoga of zwemmen zijn perfect om cortisol op lange termijn te verlagen. Pas op met té intensieve work-outs, die kunnen je cortisol tijdelijk juist verhogen.
  • Yoga en Tai Chi: Beide combineren beweging met ademhaling en meditatie, wat je cortisolspiegel helpt verlagen.

Stap 3: Cortisol verlagen met voeding

We onderschatten vaak de impact van voeding op je hormonen en vooral cortisolspiegel. Want ook suikers zorgen voor een enorme cortisol piek, die je natuurlijk wil vermijden. Cortisol is dus zeker te verlagen door bepaalde voeding te vermijden of juist toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon.

  • Gezonde vetten: Omega-3 vetzuren, zoals die in vette vis of lijnzaad, helpen ontstekingen en dus cortisol te verlagen.
  • Kruiden en adaptogenen: Kruiden zoals ashwagandha en Rhodiola zijn bekend om hun stressverlagende en cortisolbalancerende eigenschappen.
  • Vermijd cafeïne en suiker: Deze kunnen je cortisolpiek verhogen en je bloedsuikerspiegel laten schommelen.

Stap 4: Voldoende slaap verlaagt je cortisol

Op tijd naar bed gaan, goed inslapen, goed doorslapen, voldoende uurtjes slaap en op tijd opstaan, zijn voorbodes voor een goed bioritme. Samen zorgen ze ervoor dat cortisol zijn werk kan doen in de ochtend/middag en melatonine in de middag/avond. Bij een langdurige cortisol piek is het bioritme uit balans. Hierdoor kun je ‘s avonds actief zijn en ‘s ochtends juist moe.

  • 7-9 uur slaap: Dit is essentieel om je cortisolniveaus gezond te houden. Te weinig slaap betekent te veel cortisol.
  • Slaapritme: Een vast slaap-waakritme helpt je lichaam in balans te blijven, wat cruciaal is voor het verlagen van cortisol.

Stap 5: Sociale Steun: Knuffelen en liefde verlaagt cortisol

Knuffelen en liefde? Ja, echt waar! Wanneer je liefde ontvangt en knuffelt kunnen cortisol levels dalen. Het maakt je direct rustiger. 

  • Sociale interactie: Ondersteunende relaties met vrienden en familie helpen je cortisol te verlagen.
  • Fysiek contact: Wist je dat knuffelen oxytocine vrijmaakt, wat helpt om cortisol te verlagen? Meer knuffels, minder stress!

Stap 6: Spendeer tijd in de natuur

Ga alleen de natuur in. Verwonder je over de groene bomen, zandvlaktes en dieren. Voel je voeten op de grond en adem de schone lucht op. 

  • Natuurwandeling: Een wandeling in het bos of een park kan cortisol in je lichaam verlagen en je weer fris laten voelen.
  • Zonlicht: Blootstelling aan natuurlijk licht helpt bij het reguleren van je cortisol- en slaapritme.

Stap 7: Creativiteit verlaagt cortisol

Je hebt het misschien vast weleens gemerkt toen je iets creëerde. Je kunt hierdoor je creativiteit de vrije loop laten en voelt direct de stress wegtrekken uit je lijf.

  • Creatieve activiteiten: Of het nu schilderen, muziek maken of schrijven is, creatieve expressie is een geweldige manier om stress en cortisol te verminderen.

Stap 8: Balans tussen werk en privé 

Haal je energie uit werk of zuigt het juist energie? Voel je je veilig in privé sferen of niet? Leef je vanuit passie of ben je het kwijt? Het antwoord hierop geeft aan waar je meer balans in mag vinden. 

  • Grenzen stellen: Een gezonde balans tussen werk en ontspanning voorkomt dat je in een continue stressmodus leeft.
  • Leven vanuit passie: Wanneer je leeft vanuit passie zal je merken dat het leven vóór je gaat werken, in plaats van tegen je.
  • Regelmatig pauzes nemen: Korte pauzes door de dag heen helpen je cortisol laag te houden en je mentale gezondheid te verbeteren.

Kun je cortisol verlagen met supplementen?

Hoewel een gezonde leefstijl de basis is om je cortisolspiegels in balans te houden, kunnen supplementen dat extra zetje geven. Er zijn verschillende natuurlijke opties die je kunnen helpen om die pieken en dalen wat minder heftig te maken. 

  • Ashwagandha: De Stress-Tamer

Dit krachtige adaptogeen kruid is een oude held uit de Ayurvedische geneeskunde, en het staat tegenwoordig volop in de schijnwerpers. Ashwagandha helpt je lichaam om zich aan te passen aan stress, oftewel: het temt de cortisolstorm!

  • Omega-3 Vetzuren: De Vette Vriend van Je Bijnieren

Omega-3 vetzuren, vooral uit vette vis zoals zalm, zijn goed voor je gezondheid. Ze werken ontstekingsremmend, ondersteunen je hart en brein, en – jawel – ze helpen ook om je cortisolspiegels te temmen. LET OP: neem wel de juiste omega-3 / vis olie. Ik schrijf altijd de vis olie van Eqology voor omdat deze enorm veel voordelen met zich meebrengt.

  • Rhodiola Rosea

Rhodiola Rosea is een ander adaptogeen, vooral geliefd bij mensen die veel mentaal werk verrichten of fysiek bezig zijn. Dit kruid komt uit de ijskoude bergstreken van Siberië en helpt je lichaam veerkrachtig om te gaan met stress.

  • L-Theanine

L-theanine is een aminozuur dat vooral voorkomt in groene thee. En wat het zo bijzonder maakt? Het helpt je ontspannen zonder je slaperig te maken, precies wat je nodig hebt als je stress hebt maar nog scherp moet blijven.

  • Magnesium

Magnesium is hét mineraal voor ontspanning. Het kalmeert je spieren, helpt bij een goede nachtrust en is een belangrijke speler in het reguleren van je cortisolspiegel.

  • Zink

Zink is een essentieel mineraal dat cruciaal is voor je immuunsysteem, hormonen en – jawel – de regulatie van cortisol. Als je niet genoeg zink binnenkrijgt, kan je HPA-as overactief raken, wat leidt tot een verhoogde cortisolproductie. Vaak krijgen we dit voldoende binnen bij een gezond eetpatroon.

Belangrijk om te onthouden: supplementen zijn een geweldige aanvulling, maar geen vervanging voor een gezonde levensstijl. En voordat je begint met nieuwe supplementen, is het slim om even met een arts of natuurgeneeskundige te overleggen, vooral als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Ervaringen van een te hoog cortisol

In mijn praktijk zie ik cliënten worstelen met klachten die leiden tot een te hoog cortisol level. Vaak zijn het ‘vage’ klachten, die iemand niet zomaar aan stress wil linken, maar vaak wel het geval is. De meest voorkomende ervaringen deel ik hieronder. 

  • Chronische vermoeidheid ondanks voldoende slaap

Ik zie mensen met verhoogde cortisolspiegels die zich voortduren uitgeput voelen, zelfs als genoeg uren slaap krijgen. Dit komt doordat te hoog cortisol de slaap-waakcyclus verstoort, waardoor het lichaam niet voldoende in de diepe, herstellende slaapstadia komt. Hierdoor worden ze vaak ‘s ochtends nog steeds moe wakker en voelen ze zich uitgeput gedurende de dag, wat bijdraagt aan energiegebrek en prikkelbaarheid.

  • Onverklaarbare gewichtstoename, vooral rond de buik

Een te hoog cortisolniveau leidt bij sommige cliënten tot gewichtstoename, vooral in de buikstreek. Dit komt doordat cortisol de vetopslag stimuleert, met name visceraal vet (buikvet), en het tegelijkertijd moeilijker maakt om dit gewicht kwijt te raken. Daarnaast verhoogt cortisol de trek in suiker- en vetrijke voeding om snelle energie op te wekken. Hierdoor zijn ze sneller geneigd om ongezonde keuzes te maken.

  • Moeite met ontspannen en constante nervositeit

Wat ik ook veelal zie zijn langdurige, verhoogde cortisolspiegels die het gevoel kunnen geven van constant ‘aan’ staan. Het kan daarom moeilijk voor hen zijn om te ontspannen, omdat het lichaam zich voortdurend in verhoogde alertheid bevindt. Dit kan vervolgens weer leiden tot angst, nervositeit, en zelfs paniekaanvallen. Het is alsof ze altijd op scherp staan, wat het moeilijk maakt om tot rust te komen of van vrije tijd te genieten.

De balans vinden

Cortisol is onmisbaar voor je dagelijkse functioneren, maar te veel ervan kan je gezondheid schaden. Gelukkig zijn er veel manieren om op een holistische en natuurlijke manier je cortisolspiegel in balans te brengen. Of het nu gaat om meditatie, gezonde voeding of simpelweg tijd doorbrengen met vrienden en familie, je hebt de tools in handen om stress te verminderen en je cortisolniveau gezond te houden.