vrouw op bank met boekje

Emotie schommelingen: deze hormonen spelen een grote rol

Oestrogeen – uitspraak [eu·stroo·geen] – en serotonine, twee echte krachtpatsers in ons lichaam, zijn cruciaal voor ons welzijn. Oestrogeen speelt een sleutelrol, niet alleen bij lichamelijke processen, maar ook in hoe we ons voelen. Wanneer de oestrogeenniveaus variëren kan dat flink voor emotie schommelingen zorgen.

Dit komt voornamelijk voor tijdens belangrijke fasen zoals de menstruatiecyclus, zwangerschap en de menopauze. Veel vrouwen ervaren emotie schommelingen door veranderingen in hun oestrogeenniveaus. Dit heeft direct effect op de serotonine in ons lichaam, wat weer invloed heeft op alles van onze stemming tot de stofwisseling en onze perceptie van pijn en stress. Voel jij je tijdens die fasen ook weleens extra somber of geïrriteerd? Diepe dalen en hoge pieken in oestrogeen kunnen leiden tot serieuze mood swings.

Oestrogeen en stress: een complexe relatie

Oestrogeen speelt een belangrijke rol als we het hebben over stress. Het oestrogeen niveau bepaalt hoe ons lichaam reageert op stress en dit heeft een direct gevolg op je serotonineniveau. Een dip in oestrogeen kan ons minder weerbaar maken tegen stress, wat gevoelens van angst kan versterken. Het is dus cruciaal voor zowel onze fysieke als mentale gezondheid om deze hormonen in balans te houden.

Wil je meer weten over samenhang tussen cortisol en stress. In mijn blog ‘Stress en de impact op hormonen’ leg ik alles van A tot Z uit.

De invloed van oestrogeen op onze stofwisseling

Oestrogeen helpt niet alleen bij het reguleren van onze stressrespons, maar speelt ook een rol in hoe ons lichaam insuline gebruikt, het hormoon dat onze bloedsuikerspiegel regelt. Na een heerlijk stuk chocolade kunnen serotonine en dopamine ons even een geweldig gevoel geven, maar helaas zakt dit snel weg. Deze daling kan leiden tot meer suikerbehoefte. Je eet vervolgens nog een stuk chocolade of stapt over op een zak chips om dat gelukzalige gevoel weer terug te krijgen. Hoppatee, de vicieuze cirkel is rond. Dit probleem is voor velen herkenbaar in de huidige maatschappij. Dat heeft voor een groot deel te maken met de hoeveelheden bewerkte voeding die we naar binnen stoppen. Bewerkte voeding bevat in veel gevallen veel suikers en weinig goede voedingsstoffen. Maar om serotonine aan te maken en ons happy te voelen, hebben we de gezonde voedingsstoffen wel nodig.

emotie schommelingen hormonale klachten

Serotonine: het gelukshormoon uit onze darmen

Wist je dat het 90% van onze serotonine in de darmen wordt geproduceerd? Slechts een klein deel komt uit onze hersenen. Daarom is een gezonde darmflora van extra belang om je serotonine niveau op peil te houden. De productie start bij het aminozuur, tryptofaan. Je vindt dit in verschillende voedingsmiddelen. Vervolgens wordt het omgezet in 5-HTP, dat uiteindelijk serotonine vormt. Om dit proces te stimuleren zijn voedingsstoffen als vitamine B3, B6, D, foliumzuur, omega 3 en magnesium van belang. Gezonde darmen zijn dus essentieel om ons goed te voelen. 

Voedingsmiddelen rijk aan tryptofaan

Hier zijn enkele topkeuzes voor voedingsmiddelen die jouw serotonine kunnen boosten:

  • Chiazaad en Pompoenpitten: Boordevol tryptofaan.
  • Bananen: Een lekkere bron van tryptofaan en kalium.
  • Zuivelproducten: Goed voor tryptofaan en calcium.
  • Eieren en Havermout: Geweldige bronnen voor het ontbijt.
  • Vette vis zoals zalm: Rijk aan omega-3, wat ook helpt voor je hersenen.
  • Spirulina en Tofu: Vooral voor vegetariërs en veganisten.