endometriose diagnose en behandeling

De diagnose en behandeling van endometriose 

Het vaststellen van endometriose is helaas allesbehalve eenvoudig. Gemiddeld duurt het zo’n 7 jaar voordat vrouwen de juiste diagnose krijgen. Waarom zo lang? Omdat de klachten vaak worden afgedaan als ‘gewone menstruatiepijn’ of worden verward met andere gynaecologische problemen. Daarnaast is er nog steeds een groot gebrek aan kennis over deze aandoening, waardoor veel vrouwen niet serieus worden genomen. Na de diagnose zijn er enkele symptoom bestrijding opties die vanuit de medici worden aangeboden. De diagnose en behandeling van endometriose is dus verre van makkelijk.

Endometriose kan al op jonge leeftijd beginnen en treft vooral vrouwen in hun vruchtbare jaren. Daarom is het zo belangrijk om je klachten niet te negeren. Voel je dat er iets niet klopt? Vertrouw op je intuïtie. Jij kent je lichaam als geen ander. 

Hoe wordt endometriose gediagnosticeerd?

De diagnose endometriose wordt meestal vastgesteld door een specialist in het ziekenhuis. De methode die wordt gebruikt, hangt af van de ernst van de klachten en wat de arts nodig acht om een goed beeld te krijgen.

  • MRI-scan: Wordt ingezet om diepe endometriose zichtbaar te maken, vooral als de afwijkingen moeilijk te detecteren zijn met andere methoden.
  • Inwendige echo: Een veelgebruikte techniek om de baarmoeder, eierstokken en mogelijke afwijkingen te onderzoeken. Dit is een eerste stap in de diagnostiek en wordt vaak door de gynaecoloog uitgevoerd.
  • Laparoscopie (kijkoperatie): De meest definitieve manier om endometriose vast te stellen. Hierbij wordt via een kleine opening in de buik met een camera gekeken en kan, indien nodig, direct endometrioseweefsel worden verwijderd.

Welke methode het meest geschikt is, wordt in overleg met de arts bepaald. Bij twijfel of onvoldoende duidelijkheid is het altijd goed om verder onderzoek te laten doen of een second opinion te overwegen. Een vroege en accurate diagnose helpt bij het vinden van een passende behandeling en het beter managen van de klachten.

De diagnose en behandeling voor endometriose

De behandeling van endometriose

Vaak worden hormonen in de vorm van een pil of spiraal aangeboden als behandeling van endometriose. Dit gebeurt meestal door een specialist vanuit het ziekenhuis. Echter, is dit niet kijken naar de oorzaak, maar enkel het bestrijden van de symptomen.

Een niet-hormonale behandeling van endometriose richt zich meer op het verlichten van pijn, het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de algehele gezondheid. Dit vraagt om een combinatie van verschillende benaderingen, afgestemd op de ernst van de klachten en de persoonlijke situatie.

  • Chirurgie: In sommige gevallen kan een laparoscopie worden uitgevoerd om endometrioseweefsel te verwijderen. Dit kan verlichting geven, maar is geen garantie dat de klachten niet terugkeren.
  • Pijnbestrijding: Niet-hormonale pijnstillers zoals NSAID’s (bijvoorbeeld ibuprofen) kunnen helpen om ontstekingen en pijnklachten te verminderen.
  • Voeding en leefstijl: Een ontstekingsremmend dieet, stressreductie en beweging kunnen bijdragen aan het beheersen van ontstekingen en het verbeteren van het algemene welzijn.
  • Suppletie: Omega-3 vetzuren, magnesium en kurkuma kunnen een ondersteunende rol spelen bij het verminderen van pijn en ontstekingen.
  • Fysiotherapie en lichaamsgerichte therapieën: Bekkenfysiotherapie en technieken zoals acupunctuur of osteopathie kunnen helpen bij pijnverlichting en ontspanning van het lichaam.

Een holistische aanpak voor het behandelen van endometriose

Veel vrouwen met endometriose krijgen als eerste optie hormonale medicatie aangeboden. Maar wat als je liever geen hormonen wilt gebruiken of op zoek bent naar een natuurlijke manier om je klachten te verminderen? Misschien heb je een grote kinderwens of ben je benieuwd hoe sterk je eigen lichaam is? Een holistische aanpak richt zich niet alleen op pijnbestrijding, maar op het verlagen van ontstekingen, het ondersteunen van je hormonen en het verbeteren van je algehele welzijn.

In mijn praktijk werk ik met een combinatie van voeding, stressmanagement, suppletie en lichaamsgerichte therapieën om endometrioseklachten te verminderen en de hormonale balans te ondersteunen.

NOTE: deze aanpak wordt ook gedaan in combinatie met hormonale medicatie, ook dan kun je je lichaam in balans brengen door een holistische leefstijl aanpak.

Voeding en endometriose
Wat je eet, heeft direct invloed op ontstekingen, hormonale balans en pijnklachten. Een ontstekingsremmend dieet kan helpen om de belasting op je lichaam te verminderen en de symptomen van endometriose te verlichten. Denk aan:

Veel groenten en vezels om je darmen en hormonen te ondersteunen
Gezonde vetten zoals omega-3 uit vette vis, lijnzaad en walnoten om ontstekingen te remmen
Eiwitten uit plantaardige en dierlijke bronnen om je lichaam te voeden en energie te geven
Het vermijden van zuivel, gluten en bewerkte suikers als deze je klachten verergeren

Stress en de impact op endometriose

Endometriose heeft niet alleen een lichamelijke impact, maar ook een sterke connectie met stress en het zenuwstelsel. Chronische stress verhoogt ontstekingen en kan pijnklachten verergeren. Daarom is stressmanagement een essentieel onderdeel van een holistische aanpak.

Ademhalingsoefeningen en yoga helpen je lichaam in een ontspannen staat te komen
Voldoende rust en slaap ondersteunen je hormonale balans
Bekkenbodemtherapie en fascia-release verminderen spanning en pijn

Natuurlijke ondersteuning met kruiden en suppletie

Naast voeding en leefstijlveranderingen kunnen kruiden en supplementen helpen bij pijnbestrijding, ontstekingsremming en hormonale ondersteuning. In mijn praktijk werk ik onder andere met:

Kurkuma als krachtige ontstekingsremmer
Magnesium ter ondersteuning van spierontspanning en pijnvermindering
Vitex agnus-castus (monnikspeper) om de progesteronbalans te ondersteunen
Collageen en eiwitten om de darmgezondheid te verbeteren

Operatieve ingreep van de behandeling van endometriose

Een operatie kan een optie zijn als je worstelt met ernstige symptomen of als medicatie niet de gewenste verlichting geeft. Daarnaast kan het ook een optie zijn als je graag zicht wilt houden op de vruchtbaarheid. Let op, dit is niet altijd het geval.

Chirurgie kan een optie zijn als je worstelt met ernstige symptomen of als medicatie niet de gewenste verlichting biedt. Daarnaast kan het ook een optie zijn als je graag zicht wilt houden op de vruchtbaarheid. Er zijn twee hoofdvormen van chirurgie die vaak worden toegepast bij endometriose:

  • Laparoscopie (kijkoperatie): Dit is een minder ingrijpende procedure waarbij de chirurg via kleine incisies endometrioseweefsel verwijdert of verbrandt. Het is een populaire keuze omdat het minder hersteltijd vergt en kan helpen om de pijn te verminderen en je vruchtbaarheid te verbeteren. Het is echter niet zonder risico’s, en de resultaten kunnen variëren afhankelijk van de ernst van je endometriose.
  • Laparotomie: Dit is een meer invasieve operatie waarbij grotere incisies worden gemaakt om toegang te krijgen tot het endometrioseweefsel. Deze ingreep wordt meestal gereserveerd voor meer gecompliceerde gevallen waarbij laparoscopie niet voldoende is. Omdat dit een zwaardere operatie is, brengt het een langere hersteltijd met zich mee en een groter risico op complicaties.

Hoewel chirurgie in veel gevallen effectief kan zijn, is het niet voor iedereen weggelegd. Sommige vrouwen komen niet in aanmerking voor een operatie vanwege medische redenen, of omdat ze zorgen hebben over mogelijke schade aan hun voortplantingsorganen, vooral als ze nog een kinderwens hebben. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat endometriose na een operatie kan terugkeren, waardoor het niet altijd een definitieve oplossing biedt.

Leefstijlaanpassing voor een holistische benadering

Helaas is er nog geen genezing voor endometriose gevonden, maar onderzoek naar alternatieve behandelingen zijn gelukkig in volle gang. Vanuit mijn eigen expertise als hormoon- en leefstijlspecialist geloof ik in een duurzame leefstijlaanpassing. Een holistische benadering bestaande uit voeding, stressreductie, beweging en slaap vormen voor mij de hoeksteen van de behandeling. Precies zoals ik dit verder toelicht in mijn blog ‘Endometriose in balans’. Dit betekent dat je actief bezig kunt zijn met het verbeteren van je algehele welzijn om je symptomen te beheersen.