Een diagnose en behandeling voor endometriose is een lastige kwestie. Helaas duurt het gemiddeld zo’n 7 jaar voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Dat komt deels doordat de symptomen vaak worden verward met andere menstruatieproblemen. Endometriose treft vooral vrouwen in hun vruchtbare jaren. Het kan zelfs al op jonge leeftijd beginnen. Dit maakt het extra belangrijk om vroegtijdig hulp te zoeken als je denkt dat er iets niet klopt. Luister naar je gevoel, dan zit je er meestal niet naast. Worden je gevoelens niet erkend, trek dan aan de bel bij een andere arts die wel in je gelooft. Blijf nooit te lang met hevige klachten rondlopen.
De diagnose voor endometriose wordt vaak vastgesteld door een specialist in het ziekenhuis. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van de ernst van de symptomen en wat de arts het meest geschikt vindt. Een MRI-scan kan bijvoorbeeld helpen om diepe endometriose te lokaliseren, vooral als ze moeilijk te zien zijn. Ook een inwendige echo kan nuttig zijn. Dit wordt meestal door de gynaecoloog toegepast bij het onderzoeken van bijvoorbeeld de geslachtsorganen zoals de eierstokken. Als er meer duidelijkheid nodig is, kan een kijkoperatie (laparoscopie) worden uitgevoerd. Hierbij kan de arts direct in de buik kijken en eventueel meteen endometrioseweefsel verwijderen. Dit wordt altijd in overleg gedaan met de arts.
Bij een behandeling van endometriose zonder hormonen komt het vaak neer op een combinatie van verschillende benaderingen. Het gaat niet alleen om het verlichten van pijn, maar ook om het beheersen van ontstekingen en het ondersteunen van je algehele gezondheid. Laten we eens kijken naar de belangrijkste opties, inclusief chirurgie en het belang van leefstijlaanpassingen.
Chirurgie kan een optie zijn als je worstelt met ernstige symptomen of als medicatie niet de gewenste verlichting biedt. Daarnaast kan het ook een optie zijn als je graag zicht wilt houden op de vruchtbaarheid. Er zijn twee hoofdvormen van chirurgie die vaak worden toegepast bij endometriose:
Hoewel chirurgie in veel gevallen effectief kan zijn, is het niet voor iedereen weggelegd. Sommige vrouwen komen niet in aanmerking voor een operatie vanwege medische redenen, of omdat ze zorgen hebben over mogelijke schade aan hun voortplantingsorganen, vooral als ze nog een kinderwens hebben. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat endometriose na een operatie kan terugkeren, waardoor het niet altijd een definitieve oplossing biedt.
Helaas is er nog geen genezing voor endometriose gevonden, maar onderzoek naar alternatieve behandelingen zijn gelukkig in volle gang. Vanuit mijn eigen expertise als hormoon- en leefstijlspecialist geloof ik in een duurzame leefstijlaanpassing. Een holistische benadering bestaande uit voeding, stressreductie, beweging en slaap vormen voor mij de hoeksteen van de behandeling. Precies zoals ik dit verder toelicht in mijn blog ‘Endometriose in balans’. Dit betekent dat je actief bezig kunt zijn met het verbeteren van je algehele welzijn om je symptomen te beheersen.